Marith Bloem, Hendriks SGR: vooral kijken naar wat iemand wel kan

Marith Bloem, Hendriks SGR: vooral kijken naar wat iemand wel kan

Hendriks SGR is een onderneming met een specialisatie in vastgoedonderhoud. Marith Bloem voert de directie en gaf een kijkje achter de schermen van het bedrijf: “Kansen bieden aan mensen, en niet alleen jongeren zit nu eenmaal diep verankerd in ons bedrijf en alle mensen die bij ons werken.”

Bij Hendriks SGR werken circa 60 mensen, waarvan er negentien jonger dan 30 jaar zijn. In het hoogseizoen worden dat er snel meer. Marith Bloem: “Onder de vaste medewerkers bevinden zich vier leerlingen, een stagiair, drie jongens die in het verlengde van hun opleiding een bijbaantje hebben om werkervaring op te doen, een jongere met een SW indicatie en een jongen die tussen wal en schip valt: Tom.

Tom is eind twintig en vanwege een ongeluk is hij zo goed als arbeidsongeschikt. Hij valt alleen buiten alle regelingen of krijgt het in ieder geval zelf niet geregeld dat hij voor een indicatie in aanmerking komt. Vanuit 'vroeger' is hij timmerman, maar onder andere door gebroken polsen kan hij dat vak niet meer uitoefenen. Hij wil echter ontzettend graag meedraaien in de maatschappij en zo is hij via-via bij ons terecht gekomen.

We hebben in eerste instantie geprobeerd om hem in het najaar bij ons als een soort manusje van alles te plaatsen op de woningverbetering, maar nadat hij een tijdje had meegedraaid, bleek dat werk voor hem fysiek en mentaal toch zwaarder dan gedacht. Tom kon jammer genoeg niet in het team meekomen. We zijn vervolgens met elkaar in gesprek gegaan en we gaan nu met externe hulp proberen te regelen dat hij toch in een sociaal vangnet komt, terwijl we hem tegelijkertijd extra scholing aanbieden in het klachtenonderhoud. Werk in het klachtenonderhoud zorgt ervoor dat Tom zelf zijn werkzaamheden kan plannen en regelen en is daardoor mentaal en fysiek minder belastend. Hierdoor zien we weer een gelukkige Tom.”

“Ik denk ook dat het kenmerkend is voor de wijze waarop we bij Hendriks SGR met jongeren en kwetsbare doelgroepen in het algemeen omgaan”, vervolgt Marith Bloem. “Kijken naar wat iemand wel kan en ook vooral daarop sturen. Ik durf ook wel te stellen dat dat de reden is dat wij extreem lange dienstverbanden kennen en een hoge betrokkenheid.

Al onze leerlingen en mensen ken ik persoonlijk, sterker nog, een van de jongens komt vaak zijn huiswerk bij mij op kantoor maken op zijn vrije dinsdagochtend. Die gedrevenheid is supermooi om te zien en ik hoop ook dat we in de toekomst meer jongeren bij ons een kans kunnen geven.”

Hendriks SGR is sinds juni 2016 in het bezit van het certificaat voor PSO-Trede 3. Tijdens de eerste PSO Social Youth Awards op het Buzinezz Forum van 22 februari jl. was Hendriks SGR een van de finalisten.

 

Deel dit bericht:  

Direct naar: