Sharon ontdekte via PSO-organisatie Ctalents haar talenten én vond haar droombaan

Sharon ontdekte via PSO-organisatie Ctalents haar talenten én vond haar droombaan

‘Wat mij het meest verrast heeft, is de impact dat het hebben van een goedbetaalde én leuke baan op je leven kan hebben’ vertelt Sharon, die door haar auditieve beperking lang moeite heeft gehad een goede en leuke baan te vinden. Dit lukte uiteindelijk via de organisatie Ctalents, die jonge professionals met een visuele- of auditieve beperking ondersteunt in het vinden van betaald werk. Deze organisatie behaalde vorige maand het certificaat voor Trede 3 en 30+ - de hoogst haalbare erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Een noemenswaardige prestatie waarvoor niet alleen de organisatie, maar ook de werknemer in het zonnetje gezet mag worden! In deze blog vertelt de dove Sharon haar verhaal over het navigeren van de arbeidsmarkt met een auditieve beperking.

Sharon Verbeek, Senior Associate Data Analyst bij PwC, vertelt.

Over Sharon

Sharon Veerbeek is 28 jaar jong en werkt bij het internationale accountants- en belastingadviseurbedrijf PwC als Senior Associate Data Analyst op de afdeling Cyber, Forensics en Privacy. Haar werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het meewerken aan fraudeonderzoeken en het uitvoeren van data-analyses. Sharon heeft een gehoorbeperking waardoor ze afhankelijk is van gebarentaal en liplezen. In haar vrije tijd zoekt ze graag haar grenzen op. Op dit moment is ze fanatiek bezig met zanglessen en grappling.

‘Bij Ctalents werd naar mijn talenten gekeken’

Toen Sharon op zoek was naar een geschikte baan heeft ze het niet gemakkelijk gehad. Gelukkig kwam Ctalents op haar pad en heeft ze via een uitgebreid trainingsprogramma aan zichzelf gewerkt en uiteindelijk een baan gevonden op haar niveau. ‘Ik was aan het solliciteren voor schoonmaak- en magazijnwerkzaamheden maar dit wilde maar niet lukken’, vertelt Sharon. ‘Op een gegeven moment zag ik een vacature bij het distributiecentrum van Zeeman wat specifiek voor zintuiglijke beperkten was. Hier solliciteerde ik toen voor. Omdat ik overgekwalificeerd was voor de functie waar ik voor solliciteerde stuurde zij mij door naar Ctalents. Bij Ctalents heb ik destijds een uitgebreid trainingsprogramma doorlopen waarbij naar mijn talenten werd gekeken. Toen hebben we ontdekt dat mijn analytische vermogen erg groot was, en zijn we gaan zoeken naar functies die bij mij passen. Destijds was Sandra met PwC in gesprek en zij probeerde mij bij HR geplaatst te krijgen. Op een gegeven moment zei ze: 'Ik heb nieuws, ze hebben plek bij Forensic Services en willen je wel een kans geven, vind je dat ook goed?'. Uiteraard kwam er toen bij mij een grote grijns op mijn smoel. Ik moest daarna gewoon hun sollicitatieprocedure doorlopen met een gesprek en een soort toelatingstest en al snel kon ik lekker aan slag daar!’

Spannend begin

De eerste paar maanden waren voor Sharon erg wennen maar ze was erg blij met haar baan. Ze vertelt hoe haar inwerkperiode verliep: ‘Ik vond het super eng. Ik bleef constant u tegen iedereen zeggen, al zei iedereen dat ze daar niet aan deden binnen PwC. Ik probeerde mijn best te doen en niemand in de weg te lopen en geen last te zijn. Ik nam al het werk aan wat ik aan kon nemen, wat resulteerde tot werkdagen van 10 of meer uren, de helft van de tijd wist ik helemaal niet wat ik moest doen en hoe ik het moest doen maar dan ging ik er gewoon mee aan de slag en al doende leerde ik. Google was destijds mijn grootste vriend. De collega's waren enorm aardig, maar ik vond het wat ongemakkelijk in het begin om in gesprek met ze te gaan omdat ik nooit van tevoren wist of ik een nieuwe collega zou gaan begrijpen als hij of zij terug zou gaan praten. Ik was de verantwoordelijkheid van mijn manager destijds, die had gelukkig een hoop geduld met mij en heeft me echt goed ingewerkt. Zij vroeg gewoon wat ik wel of niet kon en ze legde alles uit of vertelde mij wie mij alles kon uitleggen’, aldus Sharon.

‘De eerste drie maanden heb ik mijn hele privéleven op stop gezet, ik was zó ontzettend moe van alles wat ik leerde en alle inspanningen en nieuwe indrukken dat ik telkens als ik thuiskwam ging eten en linea recta naar bed ging, om volgende dag weer zelfde te doen. In de weekenden kon ik niets anders dan op de bank voor me uit te staren en bijkomen. Gelukkig wende dit na verloop van tijd en al met al vond ik het heeeeeerlijk dat ik eindelijk aan slag kon in plaats van alleen maar thuis te zitten’, vertelt Sharon.

Leren omgaan met een beperking op de werkvloer

Op de werkvloer is Sharon inmiddels gewend aan haar omgeving en haar collega’s. Ze merkt af en toe wel dat ze dingen mist door haar gehoorbeperking. Dit is soms lastig, maar ze weet er goed mee om te gaan. ‘Ik merk wel dat ik hier en daar wat dingen mis die een sociaal aspect hebben’, vertelt Sharon. ‘Bijvoorbeeld als mensen gaan lunchen en ik zo gefocust ben dat ik niet zag dat iemand aan het roepen was, of dat ik als laatste hoor over dat een collega vertrekt of een kindje gaat krijgen. Dit is wel jammer, maar heeft gelukkig geen impact op mijn functioneren en van de collega's waar ik het beste mee kan vinden. Gelukkig ben ik meestal wel op hoogte van wat er speelt. Daarnaast is er binnen PwC enorm sprake van een vergadercultuur en heel vaak worden deze dan last-minute gepland of verzet. Dan zit ik in knoop met het regelen van tolken. Ik probeer zoveel mogelijk virtueel te doen als ik er iets over te zeggen heb. Als laatste merk ik dat ik het wat moeilijker heb om te praten met mensen of om presentaties te geven omdat ik toch best wel moet nadenken over hoe ik moet praten. Hierdoor kan ik wat directer uit de hoek komen of lijkt het alsof ik verlegen bent maar dat ben ik absoluut niet.’

Effectief trainingsprogramma

Tijdens het trainingsprogramma bij Ctalents kwam naar voren dat het analytisch vermogen van Sharon erg goed ontwikkeld is. Dit talent kan ze goed inzetten in haar werk. ‘Omdat ik doof ben, moet ik constant alles analyseren om mij heen’, legt Sharon uit. ‘Bij het liplezen kan je nooit 100% alle woorden in één keer goed aflezen, dus moet je de zinnen zelf construeren en de gaten invullen. Je moet de omgeving analyseren, bijvoorbeeld als je in de trein zit en je ziet ineens mensen verzitten en stoppen met lezen of hun oordopjes uitdoen, dan weet je dat er iets omgeroepen wordt. Sta je op dat moment stil, dan kan je daaruit afleiden dat je vertraging oploopt of even moet wachten. Je kijkt constant naar hoe andere mensen zich gedragen en probeer je daarnaar te voegen. Ook een leuke: als je helemaal niets kan horen en je moet zelf gaan praten, moet je uiteraard wel eerst te weten komen hoe rumoerig de omgeving is, voordat je loopt te gillen of juist moet fluisteren. Hierdoor leer je al snel om snel te analyseren en vooral ook om oog voor detail te hebben. Analyseren is mijn tweede natuur geworden en ik heb ontdekt dat ik daardoor andere analyses ook goed kan doen. Bijvoorbeeld data-analyse of induceren en deduceren van dingen. Wat ik het liefste doe is het zoeken naar dat ene bewijs dat er fraude is gepleegd’, aldus Sharon.

Impact van een goedbetaalde én leuke baan

Het hebben van een baan heeft een grotere impact gehad dan Sharon in eerste instantie dacht. Nu ze terugkijkt is het een zeer belangrijke stap in haar leven geweest. ‘Wat mij het meest verrast heeft, is de impact dat het hebben van een goedbetaalde én leuke baan op je leven kan hebben’, vertelt Sharon. ‘Op alle gebieden is mijn levenskwaliteit verbeterd sinds ik mijn droombaan heb. Ik slaap beter, ik eet gezonder, ik ben getrouwd, heb een huisje gekocht, doe dingen waar ik van houd in mijn vrije tijd, ben veel zelfverzekerder geworden en ik kan echt oprecht zeggen dat ik mij gelukkig voel. Het hebben van een baan was hierbij het eerste dominosteentje waardoor al het andere vanzelf volgde.’

Sharon heeft ook nog mooie dromen voor in de toekomst. ‘Ik wil dolgraag bij de recherche werken, en iets doen voor de mensen die kwetsbaar zijn. Ik wil echt van betekenis zijn voor onze maatschappij, voor deze wereld. Daar werk ik uiteindelijk naartoe. Maar eerst moet ik groeien en een sterke basis leggen, zowel in mijn carrière als persoonlijk. PwC is voor mij een perfecte plek om van mezelf een competente en sterke mens te maken.’

Meer informatie?

Meer weten over de PSO? Kijk dan naar onze infomercial, die de werking van de PSO in twee minuten uitlegt! Benieuwd hoe uw organisatie scoort op de PSO-Prestatieladder? Op MijnPSO kunt u dit gratis en vrijblijvend meten. 

Deel dit bericht:  

Direct naar: