Eindhoven ontvangt als eerste grote gemeente de hoogste PSO-trede voor socialer ondernemen

Eindhoven ontvangt als eerste grote gemeente de hoogste PSO-trede voor socialer ondernemen

De gemeente Eindhoven heeft als eerste van de 5 grootste gemeenten van Nederland de hoogste trede behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van onderzoeksinstituut TNO. Dat betekent een onafhankelijke erkenning voor de inspanningen om binnen haar eigen organisatie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen en dit richting opdrachtnemers te stimuleren.

De gemeente kreeg de erkenning vanwege de aandacht voor én het personeelsbestand qua mensen met een kwetsbare arbeidspositie en sociale werkplaats indicatie. Daarnaast besteedt de gemeente jaarlijks meer dan 10 miljoen euro aan Ergon Bedrijven, waardoor ze ook op indirecte wijze extra mensen uit de doelgroep aan het werk helpt. Bovendien is de PSO als vorm van social return opgenomen in de Algemene Subsidieverordening en inkoopvoorwaarden voor opdrachtnemers, die op die manier jaarlijks fors bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van social return. De gemeente Eindhoven is de vierde gemeentelijke werkgever die de hoogste trede heeft behaald.

Uitreiking

Op 10 januari ontving wethouder Mary-Ann Schreurs het PSO-certificaat uit handen van Marianne Knuijsting van PSO-Nederland. Marianne Knuijsting: “De gemeente Eindhoven is in drie jaar doorgegroeid van aspirant-niveau naar de hoogste trede op de PSO van TNO. Daarmee heeft de gemeente aangetoond dat inclusief werkgeverschap in haar DNA is opgenomen. De PSO is het verschil tussen sociaal doen en sociaal zijn.”
Wethouder Mary-Ann Schreurs (P&O) is blij met de erkenning: “We gaan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Dat stimuleren we in heel Eindhoven, maar ook binnen onze organisatie hebben we dat zelf in de hand. Dit keurmerk geeft een mooie erkenning voor al onze collega’s die zich daar hard voor maken, om dat te blijven doen! Want dit keurmerk is zeker geen eindpunt.”

Over de PSO

Met de PSO maakt TNO de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar. Het is dé landelijke norm voor sociaal ondernemen. Er zijn vier prestatieniveaus: de aspirant-status, trede 1, trede 2 en trede 3. De aspirant-status geeft aan dat een organisatie is gestart met sociaal ondernemen. De eerste twee treden krijgt een organisatie als die – vergeleken met organisaties in dezelfde grootteklasse – meer dan gemiddeld tot ruim bovengemiddeld presteert. Trede 3 betekent dat een organisatie koploper is in haar grootteklasse.
Het gaat niet alleen om het aantal aan het werk geholpen mensen. De PSO stelt ook kwalitatieve eisen, zoals passend werk, integratie, goede begeleiding en stimuleren van ontwikkeling. Lees meer op www.pso-nederland.nl 

Deel dit bericht:  
11 january 2018

Direct naar: