Gemeente Uden behaalt hoogste niveau voor sociaal ondernemen

Gemeente Uden behaalt hoogste niveau voor sociaal ondernemen

Gemeente Uden behaalt hoogste niveau voor sociaal ondernemen Steeds meer organisaties en overheden zien dat hun onderneming onderdeel is van de maatschappij. Het creëren van meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is daarbij een belangrijk onderwerp. TNO heeft een manier ontwikkeld met een keurmerk, waarmee ze sociaal ondernemen meetbaar en zichtbaar maken: de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). De prestatieladder heeft 4 niveaus. Gemeente Uden is op de prestatieladder gegroeid naar trede 3, het hoogste niveau. Dat betekent dat zij koploper zijn als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie.

Wethouder Prinssen vertelt trots: “Als gemeente Uden willen we hierin een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en organisaties. We zijn enorm blij dat onze inzet op dit vlak getoetst en bekroond is met een PSO-certificering op het hoogste niveau. Het bevestigt dat we op een kwalitatief goede manier werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat we bij voorkeur samenwerken met organisaties die dit ook nastreven.”

PSO stimuleert inclusief werkgeverschap in Nederland

Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun eigen leveranciers en opdrachtnemers om sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.

Niveaus van de PSO-Prestatieladder

Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Organisaties die de intentie hebben om socialer te ondernemen kunnen een Aspirant-status behalen om aantoonbaar te starten met socialer ondernemen. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving. 

Deel dit bericht:  
28 august 2018

Direct naar: