“Iedereen doet mee bij de gemeenten Dinkelland en Tubbergen”

“Iedereen doet mee bij de gemeenten Dinkelland en Tubbergen”

Noaberkracht en de gemeenten Dinkelland en Tubbergen horen bij de koplopers als het gaat om sociaal ondernemen. Zij hebben namelijk de Trede 3 op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) behaald. Daarmee laten de organisaties zien dat zij zich inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden.

Een baan geeft structuur!

De wethouders Ilse Duursma (Dinkelland) en Roy de Witte (Tubbergen), die beide arbeidsparticipatie in hun portefeuille hebben, zijn in hun nopjes met het behaalde resultaat. “Voor veel mensen hoort het hebben van een baan erbij”, vertelt wethouder Duursma. “Een baan geeft structuur, zorgt voor contacten met collega’s en geeft zelfvertrouwen. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen op de arbeidsmarkt. Bij Noaberkracht werken de mensen op afdelingen waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Bijvoorbeeld bij communicatie en de binnendienst van Openbare Ruimte. Als een werkgever een beetje creatief denkt, zijn er genoeg andere taken te vinden buiten de groenvoorziening en facilitaire dienstverlening.”

Samenwerking met Soweco

Door de samenwerking met Soweco en Stichting Participatie Dinkelland (SPD) voldoet Noaberkracht aan de eisen van sociaal ondernemen. Wethouder De Witte licht toe: “Noaberkracht Dinkelland Tubbergen, Stichting Participatie Dinkelland en Soweco hebben de handen ineen geslagen en proberen de talenten van alle medewerkers te gebruiken. Door middel van werk leveren we een bijdrage aan het welzijn van mensen, het maakt niet uit of dat nu gebeurt onder de vlag van Noaberkracht, SPD of Soweco. We geven zo het goede voorbeeld en hopen we dat andere bedrijven zich ook openstellen voor iedereen.”

PSO-certificering een belangrijke stap

In het kader van goed werkgeverschap, één van de ambities van het bestuur van Noaberkracht, is de PSO-certificering een belangrijke stap. Op basis hiervan wordt verder onderzocht welke mogelijkheden er binnen de organisatie zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het gevoel dat je ergens bij hoort

Reenine Oortman heeft een visuele beperking, waardoor het voor haar lastig is om aan werk te komen. “Het is niet dat ik niets kan”, legt Reenine uit, “maar er zijn vaak wel softwareaanpassingen op een computer nodig. Werkgevers zijn daar niet bekend mee en dus zijn ze er terughoudend in. Dat vind ik heel jammer, want ik wil graag werken. Een baan geeft ritme in je leven en biedt sociale contacten. Ook wil ik graag zelf mijn geld verdienen.” Reenine doet sinds augustus 2018 de telefonische klanttevredenheidsonderzoeken voor Noaberkracht. “Ik houd van dienstverlening, contact leggen met mensen en erachter komen wat ze vinden. Er is alleen niet genoeg werk om een werkweek mee te vullen, dat vind ik jammer. Ik zou nog wat meer uitdaging en afwisseling willen, maar ik ben blij dat Noaberkracht mij dit biedt. Ik ben voorzitter van de ondernemingsraad van de SPD en doe ook nog vrijwilligerswerk voor onder andere de oogvereniging, dus ik ben wel bezig.”

Droombaan bij Noaberkracht

Ook Caspar Kouijzer heeft via de SPD zijn droombaan bij Noaberkracht gevonden. “Hiervoor heb ik een paar jaar bij een autobedrijf gewerkt; ik bezorgde onderdelen bij alle vestigingen”, vertelt Caspar. “Dat was leuk, maar als fotograaf bij Noaberkracht kan ik echt iets met mijn passie doen. Ik kom overal en spreek verschillende mensen. En wanneer ik mijn foto’s terugzie bij een nieuwsbericht of in een magazine van de gemeente ben ik toch wel trots. Bovendien vind ik het sociale contact met de collega’s erg leuk. Dat geeft het gevoel dat je ergens bij hoort.”

PSO stimuleert inclusief werkgeverschap in Nederland

Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van Social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun eigen leveranciers en opdrachtnemers om sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe. Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan ook onze interessante animatie op YouTube, die de PSO in twee minuten uitlegt.

Deel dit bericht:  
30 april 2019