RIBW Groep Overijssel ontvangt PSO Trede 2 voor sociaal inclusief ondernemerschap

RIBW Groep Overijssel ontvangt PSO Trede 2 voor sociaal inclusief ondernemerschap

De stichting RIBW Groep Overijssel heeft onlangs het Trede 2 certificaat ontvangen. Dit certificaat is de op één na hoogste Trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO), en geeft aan dat de organisatie op een duurzame wijze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Bovendien tonen zij hiermee aan dit ruim bovengemiddeld te doen, in vergelijking met andere organisaties van een vergelijkbare grootte.

PSO-adviseur Anneke Scheurink

Om organisaties van gedegen advies te voorzien op het gebied van de PSO zijn er diverse PSO-adviseurs. Zo ook PSO-adviseur Anneke Scheurink van Extend MVO, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het Trede 2 certificaat van RIBW GO.

De 'bijzondere' audit bij RIBW GO

Ze vertelt het volgende over de 'bijzondere' audit bij RIBW GO: ''Als PSO-adviseurs begeleiden wij allerlei PSO-trajecten bij kleine bedrijven, grote bedrijven, zowel regulier als overheden. In een aantal gevallen zijn we, op verzoek, ook aanwezig bij de officiële audit, wat ook het geval was bij RIBW GO. Deze audit viel absoluut onder de noemer ‘bijzonder’. Tot op heden had ik het nog niet meegemaakt dat er zo’n mooi gesprek ontstond tussen de externe auditor en de aanwezigen.''

Maatschappelijke verantwoordelijkheid diep verankerd in de organisatie

''Het is gebruikelijk dat tijdens de audit een gesprek wordt gevoerd tussen de auditor en een aantal medewerkers uit de doelgroep. En héél soms, ontstaat een gesprek waaruit blijkt hoezeer het DNA en de maatschappelijke verantwoordelijkheid diep verankerd zit in de organisatie'', aldus Anneke Scheurink.

Een nieuwe kans krijgen bij RIBW GO

''Voor dit interview waren diverse medewerkers uitgenodigd. Een groot deel waren medewerkers die, na jarenlang in een heel andere sector te hebben gewerkt, een nieuwe kans hebben gekregen bij RIBW GO. Zij kregen de mogelijkheid een opleiding te volgen en te doen wat écht bij ze past. Want daar gaat het altijd over in ons vakgebied: passend werk voor de doelgroep. En deze groep mensen is niet altijd laagopgeleid, zoals het beeld weleens is. Nee, ook hoogopgeleiden vallen soms in de doelgroep. Soms hebben mensen gewoon pech gehad'', sluit Anneke af.

Rekening houden met de mogelijkheden

Martin Blanke, Begeleider Werken en Leren bij RIBW GO vertelt: ''Ik weet heel goed wat ik beter kan laten; snelle bewegingen maken en zwaar tillen. In het team wordt rekening gehouden met mijn mogelijkheden. Maar dat sluit helemaal aan bij hoe wij onze cliënten begeleiden: kijk naar wat je wél kan. Als je dat doet, komt iedereen in beweging. Het hoeven niet gelijk reuzestappen te zijn, kleine stappen maken betekent ook vooruitgang.''

Kwetsbaarheid omzetten naar deskundigheid

Collega Sander Bartels sluit hier op aan: ''Vanuit mijn rol als coach Ervaringsdeskundigheid en Herstelondersteunende Zorg, ondersteun ik collega’s en teams hierbij. Mijn eigen ervaringen in de psychiatrie zet ik nu ook op deze manier in. Mijn ‘kwetsbaarheid’ heb ik omgezet naar deskundigheid.''

Kansen bieden om verder te ontwikkelen

Joshua Oechies, Chef kok bij restaurant Vidiveni (wat onderdeel is van RIBW GO), vertelt: “Bij Vidiveni hebben we naast de visie een toprestaurant te zijn, ook de visie dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden om zich te verder te ontwikkelen. Ik merkte dat ik zelf ook allerlei vooroordelen had voordat ik begon. Doordat ik nu zelf intensief met deze doelgroep werk, zijn deze verdwenen. Bij ons is iedereen onderdeel van het succes van het restaurant, een ieder draagt zijn steentje bij.”

Meer informatie over de PSO?

Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan ook onze interessante animatie op YouTube, die de PSO in twee minuten uitlegt, of inventariseer gratis en vrijblijvend op www.mijnpso.nl waar uw organisatie staat op de PSO-prestatieladder.

Deel dit bericht:  
13 june 2019

Direct naar: