Gemeente Bernheze verlengt certificaat voor Trede 3: ‘Elke werknemer brengt zijn eigen wijsheid mee’

Gemeente Bernheze verlengt certificaat voor Trede 3: ‘Elke werknemer brengt zijn eigen wijsheid mee’

Afgelopen donderdag 16 januari ontving de gemeente Bernheze het certificaat voor Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Op het gemeentehuis in Heesch overhandigde PSO-bestuurder Yuri Starrenburg het certificaat aan wethouder arbeidsmarktbeleid Rien Wijdeven.

Sociale werkgever

De Brabantse gemeente Bernheze ontstond in 1994 nadat de gemeenten Heesch, Nistelrode, en Heeswijk-Dinther werden samengevoegd. Tegenwoordig zijn er ruim 30.000 mensen woonachtig in Bernheze. De gemeente biedt werk aan ruim tweehonderd personen.  

De gemeente Bernheze maakt al langere tijd werk van sociaal ondernemen, en nam twee jaar geleden haar eerste PSO-certificaat in ontvangst. Uit een onafhankelijke toetsing uitgevoerd door certificerende instelling DEKRA is wederom gebleken dat de gemeente voldoet aan de formele eisen voor de derde en hoogste PSO-trede.

‘We willen graag zo veel mogelijk mensen aan het werk helpen, waarbij we in het bijzonder aandacht hebben voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt’ vertelt Gerty Ceelen, inkoopadviseur van de gemeente Bernheze. ‘Het opleggen van een Social return-verplichting is een middel om dit doel te bereiken. We hechten ons aan structurele oplossingen, daarom stimuleren we onze opdrachtnemers tot PSO-certificering.’

‘Elke werknemer brengt zijn eigen wijsheid mee’

‘Waar we mogelijkheden zien, zetten we mensen uit de doelgroep in. Ook leggen we een SR-verplichting op aan onze opdrachtnemers. Waar het mogelijk is, altijd binnen de grenzen van de Aanbestedingswet, gunnen we opdrachten graag aan ondernemers met een PSO-certificaat’, aldus Ceelen.

Ceelen hoopt met de PSO-certificering het goede voorbeeld te geven aan andere organisaties.

‘We ervaren het als waardevol, leuk en leerzaam om te werken in deze ‘inclusieve werkomgeving’’, vertelt Ceelen. ‘Elke werknemer brengt zijn eigen wijsheid mee.’

Inclusief werkgeverschap

Het doel van de PSO is om meer personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties niet alleen door binnen de eigen organisatie werkplekken te faciliteren, maar ook door andere leveranciers en opdrachtnemers te stimuleren om sociaal te ondernemen. Zo kiezen ze er middels de ketenstimulering bewust voor om producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties.

Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

Trede 3 is de hoogst haalbare trede op de PSO-Prestatieladder. Door het behalen van deze Trede behoort de gemeente Bernheze tot de koplopers in het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit betekent dat ze aan meer personen uit de PSO-doelgroep werkgelegenheid bieden dan organisaties van dezelfde grootteklasse, en dat ze officieel behoren tot de 10% best presterende organisaties.

Weten hoe hoog uw organisatie scoort op de PSO-prestatieladder? Op uw persoonlijke account in MijnPSO kunt u dit vrijblijvend meten.

Foto: PSO-bestuurder Yuri Starrenburg (links) met wethouder Rien Wijdeven.

Deel dit bericht:  
20 january 2020