Bibian Oude Egberink: ''Sociaal ondernemen draagt bij aan ons onderscheidend vermogen''

Bibian Oude Egberink: ''Sociaal ondernemen draagt bij aan ons onderscheidend vermogen''

Hacron Schoon, Hacron Groen en Axent Groen, alle drie onderdeel van Vebego, zijn al een aantal jaar gecertificeerd op de Prestatieladder Socialer Ondernemen. Dit jaar mochten zij opnieuw met succes het PSO-keurmerk ontvangen. De schoonmaak- en groenbedrijven zijn inmiddels gevestigde namen als het gaat om sociaal ondernemerschap, en om die reden is het hoog tijd voor een interview met Bibian Oude Egberink, HR-manager bij de drie organisaties.

Bibian Oude Egberink, HR-manager bij Hacron Schoon, Hacron Groen en Axent Groen

Sinds wanneer onderneemt uw organisaties sociaal of socialer? Waarom bent u een sociaal ondernemer?

Onze drie organisaties Axent Groen, Hacron Groen en Hacron Schoon sinds 2009. Waarom we sociaal ondernemer zijn: voor het onderscheidende vermogen binnen de hoveniers- en schoonmaaksector maar zeker ook omdat de directie een sociaal hart heeft en een significante betrokken bijdrage wil leveren aan de maatschappij om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden om zich te ontwikkelen.

Heeft u een mooi voorbeeld van iemand van wie het leven is veranderd, doordat uw organisatie open staat voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Een medewerker die we vanuit de Participatiewet hebben aangenomen is doordat hij bij ons in dienst is gekomen uit zijn sociale isolement gekomen. Hij was eerst onder behandeling bij Tactus maar dat is nu niet meer nodig. Door zijn contract bij ons is hij uit de bijstandsuitkering gekomen. Hij is niet meer depressief en kan het leven nu beter aan.

Waarom heeft uw organisatie gekozen voor een PSO-erkenning?

Als officiële erkenning voor sociaal ondernemen en om ons in de markt te kunnen onderscheiden.

Wat wilt u de overheid en/of opdrachtgevers meegeven in het kader van opdrachtverstrekking en sociaal ondernemen?

Juist de overheid zou kartrekker moeten zijn in het sociaal domein en als zij in kader van opdrachtverstrekking in de aanbestedingen meenemen dat de opdracht naar een bedrijf gaat die het sociaal ondernemen in de bedrijfsvoering heeft verwerkt zorgen zij ervoor dat zij ook goed doen.

Heeft u een mooi voorbeeld van de wijze waarop de erkenning heeft bijgedragen aan uw positionering op sociaal vlak? (Nieuws, media, social media, evenementen, uitreiking, artikelen, richting medewerkers)

Middels PSO hebben we met andere bedrijven die ook PSO-gecertificeerd zijn nauwere contacten en ook daadwerkelijke uitwisseling van medewerkers weten te realiseren. Dus bijvoorbeeld als er bij ons iemand uit dienst gaat omdat het seizoenscontract afloopt brengen wij deze onder de aandacht bij deze bedrijven en soms lukt het iemand op die manier van passend werk naar ander passend werk te krijgen

Heeft u een mooi voorbeeld van de wijze waarop de erkenning heeft bijgedragen aan het verwerven van opdrachten?

Wij hebben een opdracht gegund gekregen van gemeente Zutphen door onze PSO 30+ erkenning. Ook andere gemeenten zetten opdrachten weg waarbij de PSO 30+ certificering gevraagd wordt.

Wat kan de overheid of uw omgeving nog leren op het vlak van socialer ondernemen? Wat kan er nog beter als het gaat om sociaal ondernemen?

Overheid zit nog teveel gebonden aan wet- en regelgeving en zou in het kader van sociaal ondernemen wellicht wat meer toe moeten naar maatwerk om de juiste medewerker uit de doelgroep op de juiste passende werkplek te krijgen. Daarvoor zouden ze bedrijven in bepaalde opzichten wat meer tegemoet moeten komen.

Wat vinden uw medewerkers ervan dat u socialer onderneemt?

De medewerkers ervaren dit als zeer positief. Ze voelen zich eindelijk gewaardeerd en ervaren nu dat ze er ook mogen zijn en dat het dus wel kan om een werkplek zo aan te passen dat zij op hun eigen niveau en belastbaarheid kunnen en mogen werken.

Wat onderscheidt u t.o.v. andere organisaties op het gebied van socialer ondernemen? Waar bent u als werkgever sterk in?

Wij doen net dat stapje extra. We passen niet alleen de werkplek aan maar hebben ook oog voor de privéomstandigheden en zorgen ervoor dat zij op dat gebied ook voldoende hulp krijgen (al dan niet via ons). Daarnaast zijn we heel goed in het verbinden en kijken verder dan alleen onze eigen organisatie.

Wat wilt u werkgevers meegeven die nog niets doen op het gebied van sociaal of socialer ondernemen?

Het geeft erg veel voldoening om te zien en te ervaren dat er ook voor mensen met beperkingen veel mogelijkheden zijn om toch een volwaardige baan te hebben, en het is een uitdaging om mensen te kunnen ontwikkelen en we zijn trots dat zij door de jaren heen en grotere loonwaarde hebben weten te behalen.

Deel dit bericht:  

Direct naar: