Bij Stichting Supportpunt Eindhoven zit sociaal ondernemerschap verweven in het DNA

Bij Stichting Supportpunt Eindhoven zit sociaal ondernemerschap verweven in het DNA

Stichting Supportpunt Eindhoven heeft Trede 3 op de PSO behaald. Tijdens de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling is gebleken dat Stichting Supportpunt Eindhoven bovengemiddeld presteert. Met het behalen van het PSO-keurmerk heeft Stichting Supportpunt Eindhoven aangetoond groot belang te hechten aan het vergroten en verbeteren van de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Stichting Supportpunt Eindhoven

Supportpunt biedt bestuurders en zakelijk leiders van stichtingen en verenigingen in Eindhoven praktische ondersteuning en advies op het gebied van bestuurszaken, personeel, communicatie en boekhouding. Zo vergroten we niet alleen de kwaliteit en professionaliteit van de stichtingen en verenigingen, maar ook de zelfredzaamheid. Dat vinden we bij Supportpunt belangrijk.
Dit doen we met een vast team van professionals en met mensen die moeite hebben met vinden van een baan. Gedurende anderhalf jaar kunnen ze bij ons werkervaring op doen en begeleiden wij ze naar de reguliere arbeidsmarkt.

Sociaal ondernemerschap

Bij Supportpunt zien we hoe waardevol ons stichtings- en verenigingsleven is. Wij willen een bijdrage leveren. Daarom bieden we bestuurders en zakelijk leiders advies, praktische ondersteuning en hulpmiddelen op gebied van organisatie, financiën, HRM en communicatie. Zo vergroten we niet alleen de kwaliteit en professionaliteit van Eindhovense stichtingen en verenigingen, maar ook de zelfredzaamheid. Dat laatste vinden we bij Supportpunt zo belangrijk.

 "Want wie zelfredzaam is, is onafhankelijk. Daarom werken bij Supportpunt mensen die moeite hebben met het vinden van een baan. Terwijl zij aan het werk zijn voor uw vereniging of stichting, begeleiden wij hen in anderhalf jaar tijd naar de reguliere arbeidsmarkt. Dat is pure winst voor iedereen."

Het belang van het PSO-Certificaat

Als lange termijn partner van de gemeente Eindhoven die sociaal ondernemerschap ook hoog in het vaandel heeft staan vinden wij het belangrijk om de PSO certificering naar buiten uit te dragen. Voor de mensen die bij ons solliciteren voor een werkervaringsfunctie geeft het aan dat wij hen serieus nemen en dat ze bij ons onder begeleiding werkervaring kunnen opdoen en wij ze helpen bij het nemen van hun volgende stap in de arbeidsmarkt. Eigenlijk zijn we vooral onszelf gebleven. Het sociaal ondernemerschap zit verweven in ons DNA. 12,5 jaar geleden zijn we opgericht door de gemeente Eindhoven niet alleen om de stichtingen en verenigingen in Eindhoven te ondersteunen, maar ook om werkervaring te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Landelijke norm voor inclusief & sociaal ondernemen

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van inclusief & sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor inclusief & sociaal ondernemen.

PSO stimuleert inclusief werkgeverschap in Nederland

Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van Social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun leveranciers en opdrachtnemers om socialer te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.

Niveaus van de PSO-Prestatieladder

Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Organisaties die de intentie hebben om socialer te ondernemen kunnen een Aspirant-status behalen om aantoonbaar te starten met socialer ondernemen. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze

Waar staat uw organisatie op de PSO-Prestatieladder?

Wilt u ook in aanmerking komen voor het PSO-certificaat en -keurmerk? Op www.mijnpso.nl inventariseert u vrijblijvend waar u staat op de PSO-Prestatieladder. Afhankelijk van de uitkomst vraagt u een Aspirant-status of Trede-certificaat aan. De Aspirant-status ontvangt u als uw organisatie aantoonbaar start met sociaal ondernemen en de doelstelling heeft om binnen twee jaar te groeien richting een Trede-status op de PSO-Prestatieladder. Voor een Trede-certificaat komt u in aanmerking als uw organisatie méér dan gemiddeld scoort.

Meer weten over de PSO Prestatieladder?

Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op www.PSO-Nederland.nl of bel de PSO helpdesk.

Onze PSO-Helpdesk is op de volgende manieren bereikbaar:

  1. Telefonisch van maandag tot en met donderdag tussen 8.30-12.30 uur op telefoonnummer 020 3315535 Buiten deze uren zullen uw vraag en gegevens  genoteerd worden; de PSO-helpdesk belt u dan terug tijdens de genoemde openingstijden.
  2. Door een email te sturen naar info@pso-nederland.nl. De mailbox wordt op dagelijkse basis gelezen, spoedvragen worden binnen 1 werkdag beantwoord, indien mogelijk.

 

Deel dit bericht:  
15 november 2020