Accell Nederland ziet inclusiviteit als “gevraagd worden om te dansen”

Accell Nederland ziet inclusiviteit als “gevraagd worden om te dansen”

Accell Nederland B.V. heeft Trede 2 op de PSO behaald. Tijdens de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling is gebleken dat de organisatie ruim bovengemiddeld presteert. Met het behalen van het PSO-keurmerk laat Accell Nederland zien dat het belang hecht aan het vergroten en verbeteren van de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Foto: werkplekken voor de fietsen van het merk Koga, waar voornamelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Over Accell Nederland B.V.

Accell Nederland maakt onderdeel uit van Accell Group. De organisatie produceert fietsen, fietsonderdelen en accessoires. Accell is de Europese marktleider in e-bikes en de op één na grootste in fietsonderdelen en fietsaccessoires. Bekende fietsmerken in de portefeuille van de organisatie zijn onder meer Haibike, Winora, Ghost, Batavus, Koga, Lapierre, Raleigh, Sparta, Babboe en Carqon.

Het PSO-Certificaat zorgt voor erkenning volgens Jildou van der Schaaf, HR Business Partner bij Accell. “Het PSO-keurmerk toont aan dat onze intensieve samenwerking met SW-bedrijf Caparis wordt erkend. Evenals onze bedrijfsvoering waarin we al jaar en dag samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De organisatie wil Trede 2 niet alleen behouden, Accell is strijdvaardig voor Trede 3 en voelt dat deze erkenning nog passender is bij haar manier van inclusief ondernemen. Op de vraag aan een PSO-medewerker of hij zich medewerker van Caparis of van Accell voelde, werd duidelijk gezegd “Hier ben ik opgegroeid, hier hoor ik thuis!”. De succesvolle intensieve samenwerking met Caparis gaat Accell dan ook verder uitbouwen.

Jildou van der Schaaf over inclusiviteit binnen Accell Nederland: “Inclusiviteit heeft te maken met mensen van verschillende identiteiten die zich gewaardeerd en verwelkomd voelen binnen een bepaalde setting. Of dat nu een team, en werkplek of een vergadering is. Inclusiviteit is geen logisch gevolg van diversiteit. Je kan een divers team hebben, maar je welkom of gewaardeerd voelen, het krijgen van kansen om bij te dragen en te groeien, dat is van een ander niveau. Diversiteit is gevraagd worden naar een feest. Inclusiviteit is gevraagd worden om te dansen.

Landelijke norm voor inclusief & sociaal ondernemen

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van inclusief & sociaal ondernemen objectief meet-en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor inclusief & sociaal ondernemen.

PSO stimuleert inclusief werkgeverschap in Nederland

Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van Social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun leveranciers en opdrachtnemers om socialer te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.

Niveaus van de PSO-Prestatieladder

Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Organisaties die de intentie hebben om socialer te ondernemen kunnen een Aspirant-status behalen om aantoonbaar te starten met socialer ondernemen. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.

Waar staat uw organisatie op de PSO-Prestatieladder?

Wilt u ook in aanmerking komen voor het PSO-certificaat en -keurmerk? Op www.mijnpso.nl inventariseert u vrijblijvend waar u staat op de PSO-Prestatieladder. Afhankelijk van de uitkomst vraagt u een Aspirant-status of Trede-certificaat aan. De Aspirant-status ontvangt u als uw organisatie aantoonbaar start met sociaal ondernemen en de doelstelling heeft om binnen twee jaar te groeien richting een Trede-status op de PSO-Prestatieladder. Voor een Trede-certificaat komt u in aanmerking als uw organisatie méér dan gemiddeld scoort.

Meer weten over de PSO-Prestatieladder?

Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op www.PSO-Nederland.nl of bel de PSO-helpdesk.

Onze PSO-Helpdesk is op de volgende manieren bereikbaar:

  • Telefonisch van maandag tot en met donderdag tussen 8.30-12.30 uur op telefoonnummer 020 3315535. Buiten deze uren zullen uw vraag en gegevens genoteerd worden; de PSO-helpdesk belt u dan terug tijdens de genoemde openingstijden.
  • Door een email te sturen naar info@pso-nederland.nl. De mailbox wordt op dagelijkse basis gelezen, spoedvragen worden binnen 1 werkdag beantwoord, indien mogelijk.
Deel dit bericht:  
11 february 2021