Aanbestedingswet: sociale detachering telt mee bij voorbehouden opdrachten

Aanbestedingswet: sociale detachering telt mee bij voorbehouden opdrachten

Goed nieuws voor sociale ondernemingen gericht op arbeidsparticipatie. Staatssecretaris Keijzer heeft in antwoord op vragen van de ChristenUnie aangegeven dat sociale detachering kan meetellen bij voorbehouden opdrachten.

Groter speelveld bij voorbehouden opdrachten

De Aanbestedingswet maakt het mogelijk voor publieke opdrachtgevers om opdrachten voor te behouden aan organisaties waarvan minimaal 30% van het personeel bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor deze sociale ondernemingen was het vanaf de invoering van de nieuwe Aanbestedingswet onduidelijk hoe en in welke mate sociale detachering meetelt. Die duidelijkheid geeft Staatssecretaris Keijzer in haar antwoord van 26 september 2018 op Kamervragen van de ChristenUnie.

De staatssecretaris concludeert in de brief dat er voldoende aanknopingspunten in de Europese jurisprudentie zijn om gedetacheerde werknemers mee te laten tellen, mits er sprake is van een duurzame arbeidsrelatie. Met deze heldere interpretatie van de Aanbestedingswet, komen sociale ondernemingen die gericht zijn op arbeidsparticipatie eerder in aanmerking voor een voorbehouden opdracht. Dit biedt kansen voor deze ondernemingen, maar ook voor de opdrachtgevers. Het uitzetten van voorbehouden opdrachten is voor hun aantrekkelijker als meer partijen kunnen meedoen. Een vereiste is dat het gaat om een wezenlijke invulling van de detachering en dat deze duurzaam is. De vertaling hiervan wordt uitgewerkt door een team van juridische experts.

Handreiking inkoop met voorbehouden opdrachten

Om het inkoopproces zo zorgvuldig mogelijk te organiseren ontwikkelen PSO Nederland, Cedris en Van Doorne Advocaten een handreiking voor gemeenten om gebruik te maken van voorbehouden opdrachten. De handreiking is specifiek bedoeld voor publieke opdrachtgevers (inkopers) in het kader van aanbestedingen met toepassing van artikel 2.82 en omvat een eenvoudig stappenplan. De handreiking wordt binnenkort verspreid.

Voorbehouden opdrachten en de PSO-30+(Abw)-Certificering

Daarnaast hebben PSO Nederland, TNO en Cedris het PSO-30+ (Abw)-Certificaat ontwikkeld. Met deze certificering kunnen sociale ondernemingen aantonen of ze voldoen aan de eisen voor voorbehouden opdrachten. Naar aanleiding van het antwoord van de staatssecretaris, bekijken TNO, PSO-Nederland en Van Doorne Advocaten opnieuw naar de voorwaarden van het certificaat. In het eerste kwartaal 2019 publiceren PSO Nederland en Cedris de vernieuwde voorwaarden.

Deel dit bericht:  
22 october 2018