PSO-Trede 2 voor Ploegam: 'Wij vinden het belangrijk om sociaal in de maatschappij te staan'

PSO-Trede 2 voor Ploegam: 'Wij vinden het belangrijk om sociaal in de maatschappij te staan'

Het nijverheidsbedrijf Ploegam uit het Brabantse Oss heeft onlangs de tweede Trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) behaald. ‘[Dit] certificaat is een beloning voor de getoonde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hiermee bewijst Ploegam dat zij een organisatie is die duurzaam werk maakt van Social Return on Investment’, zegt bedrijfsleider Joris Bevaart.

Grondige denkers en gedreven doeners

Bij Ploegam werken grondige denkers en gedreven doeners iedere dag vol passie aan projecten op het gebied van grond-, weg- en waterbouw en transport. Elke opdracht pakken ze op de Ploegam-manier aan: gedreven, met kennis van zaken en vaak net even anders - dat is de kracht van het familiebedrijf. Ploegam verzwaart dijken, bouwt bruggen, verplaatst de loop van een rivier of legt een wegennetwerk aan. Haar medewerkers doorgronden de vragen van haar opdrachtgevers en komen tot de meest innovatieve oplossingen.

Kijken naar het menselijke aspect

‘Als bedrijf vinden wij het belangrijk om sociaal in de maatschappij te staan’, zegt directeur Gijs Ploegmakers. ‘Onze mensen staan bij ons altijd op één. De persoon en diens motivatie gaat bij ons dan ook vóór scholing en ervaring: dat is zeker ook belangrijk, maar wij kijken liever naar het menselijke aspect.’

‘Wij hebben altijd bewust én onbewust invulling gegeven aan sociaal ondernemen’, legt bedrijfsleider infrastructuur Joris Bevaart uit. ‘Maar de certificering zorgt ervoor dat wij nu ook erkenning krijgen, waardoor we voor onze partners en leveranciers herkenbaar zijn als sociaal ondernemer.’

‘De laatste jaren zijn we actief bezig met het werven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zegt Bevaart. ‘Daarnaast zijn we al jaren ongemerkt met Social return in de weer, in verschillende aspecten van ons bedrijf. We hebben dus niet zozeer extra inspanning moeten leveren om een hoge score te behalen, maar door het inzichtelijk maken (wat noodzakelijk is voor de PSO-certificering) van onze inzet op dit gebied, is het certificaat een beloning voor de getoonde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hiermee bewijst Ploegam dat zij een organisatie is die duurzaam werk maakt van Social Return on Investment’, aldus Bevaart.

Samen met PSO-organisaties Wihabo en QRS Healthcare ontving Ploegam afgelopen dinsdag het PSO-certificaat uit handen van wethouder Kees van Geffen. Ook IBN-coordinator Guus Weitzel en PSO-bestuurder Yuri Starrenburg waren bij de uitreiking, gefaciliteerd door De Kracht van New Business Oss, aanwezig.

De Trede-benadering van de PSO

De PSO kent vier prestatieniveaus: Aspirant-status, Trede 1, Trede 2, en Trede 3. Instappen is op elk prestatieniveau mogelijk. De gedachte achter de Trede-benadering is dat organisaties de mogelijkheid hebben om door te groeien op de PSO-Prestatieladder. Met het behalen van de tweede en op één na hoogste Trede maakt Ploegam aantoonbaar tot de 35% best presterende bedrijven in haar grootteklasse te behoren op het gebied van sociaal ondernemerschap conform de PSO-normen.

Benieuwd hoe uw organisatie scoort op de PSO-Prestatieladder? Op MijnPSO kunt u dit gratis en vrijblijvend meten.

Deel dit bericht:  
12 december 2019