Trede 3 én 30+ voor Het Werkatelier: ‘Bij ons staat niemand aan de zijlijn’

Trede 3 én 30+ voor Het Werkatelier: ‘Bij ons staat niemand aan de zijlijn’

Uit een onafhankelijke toetsing is gebleken dat de werkplaats Het Werkatelier voldoet aan alle eisen voor de hoogst haalbare PSO-erkenning. Naast het certificaat voor de derde en hoogste PSO-trede is Het Werkatelier daarom ook in het bezit van het 30+ -certificaat, wat zichtbaar maakt dat minstens 30% van het personeelsbestand bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vorige week overhandigde wethouder Hilde Berning-Everlo het certificaat aan eigenaresse Marieke Hansté in het bijzijn van Bianca Hofmeijer, PSO-adviseur namens Extend.

Niemand aan de zijlijn

De werkplaats uit het Twentse Hezingen werd in 2015 opgericht door eigenaresse Marieke Hansté. Bij Het Werkatelier kunnen professionals en mensen die moeilijk aan werk komen terecht voor zorg, onderwijs, en werk. De organisatie bestaat uit een zorgafdeling (Ambulante Thuisbegeleiding en Sporten Werkt!)  en uit een aantal werkafdelingen, waaronder een naaiatelier, een in- en ompak afdeling, een was- en strijkservice, schoonmaak, groenvoorziening, en tuinonderhoud.

Het Werkatelier heeft als doel de wereld een stukje duurzamer en mooier maken. ‘Bij ons hoeft niemand aan de zijlijn te staan’, vertelt Hansté. ‘Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij. Iedereen moet bij ons kunnen werken. We kijken naar de persoon, en dan pas naar het werk dat bij de persoon past. Aangepaste tijden en aangepaste werkzaamheden zijn normaal bij het Werkatelier.’

‘Door het Werkatelier heb ik collega’s en vrienden, en maak ik echt deel uit van onze maatschappij!’, beaamt medewerkster Nadine.

Hoogste PSO-erkenning

Door van deze doelstelling werk te maken scoort Het Werkatelier uitzonderlijk hoog in het faciliteren van werk voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na uit een onafhankelijke toetsing, uitgevoerd door certificerende instelling DEKRA, is gebleken dat Het Werkatelier voldoet aan de zowel kwantitatieve- als kwalitatieve eisen voor de hoogste haalbare PSO-erkenning: het certificaat voor trede 3 én 30+.

‘Het is een beetje de kers op de taart’, vertelt Hansté. ‘De PSO-certificering staat precies voor de duurzaamheid die we vanuit onze passie hebben ingevoerd in ons bedrijf. Nu kunnen we het ook aan iedereen laten zien door middel van deze certificaten.’

Voor het behalen van deze bijzondere uitlezing hoefde Het Werkatelier weinig aanpassingen te maken. ‘Vanuit onze passie en, in onze mening uit goed werkgeverschap, handelden wij eigenlijk al bij voorbaat volgens de normen van de PSO’, vertelt Hansté.

Organisaties die de norm voor trede 3 behalen, presteren met betrekking tot sociaal ondernemen ruim boven het gemiddelde ten opzichte van andere organisatie (met minstens één medewerker uit de PSO-doelgroep in dezelfde bedrijfsgrootteklasse), en behoren tot de 10% best presterende bedrijven op dit gebied.

Met de Trede 3 | 30+ -certificering tonen organisaties niet alleen aan om op het gebied van sociaal ondernemerschap tot de 10% best presterende bedrijven in Nederland te behoren, maar ook dat minimaal 30% van hun personeelsbestand bestaat uit mensen uit de PSO-doelgroep, conform artikel 2.82 van de herziene Aanbestedingswet.

Benieuwd hoe uw organisatie scoort op de PSO-prestatieladder? Op MijnPSO kunt u dit vrijblijvend meten.

Deel dit bericht:  
13 february 2020